Kuoron synty
Näin myös meneteltiin ja syksyn klubilehdessä numero 3/2000 olikin ilmoitus kuoron perustamisesta. Hyvin nopeasti saatiinkin kokoon yli kolmenkymmenen laulajan joukko. Jouko oli tietenkin ennen näitä toimenpiteitä kysynyt klubiveli Henrik Lambergilta, olisiko hän halukas johtamaan Klubin kuoroa. Henrik vastasi pyyntöön myöntävästi. Näin kuoro oli perustettu ja ensimmäiset harjoitukset voitiin pitää Henrikin johdolla.
Muutaman harjoituksen jälkeen oltiinkin sitten valmiita esiintymään arvovaltaiselle kuulijajoukolle Klubin 125-vuotisjuhlassa Yliopiston juhlasalissa 25.4.2001. Palaute oli hyvin suopea.
Taiteellinen johtajamme Henrik Lamberg
Konsertit kotimaassa
Perjantaina pidimme konsertin Itä-Suomen Yliopiston Carelia salissa yhdessä Joensuun Mieslaulajien kanssa.
Ennen konserttia poseerattiin keväisessä säässä Ritarihuoneen portailla.
Kuoromme esiintyi tässä arvokkaassa juhlassa menestyksellisesti. Kuvassa kuoro valmistautuu esiintymiseen ennen konserttia Klubin Puhallinorkesterin kanssa.
Kirkko oli ääriään myöten täynnä kiitollisia kuulijoita.
Tämänvuotinen konserttimme oli kuoromme historian menestyksellisin konsertti.
Palaute konsertista oli kerrassaan ylitsevuotavainen.
Konserttimme solistina oli Fredi alias Matti Siitonen.
Kuoro juhla-asuissaan juhlakonsertissa 17.10.2015
Yhtyeessä lauloivat Pinja Friberg, Tinja Näkki, Emma, Elsa ja Erika Lehmus
Konsertissa esiintyi myös kuoron pienyhtye laulaen mm. laulun Madon kosinta. Sen on säveltänyt kuoromme taiteellinen johtaja.
Pientyhtye esittää laulua Madon kosinta
Kuoron solistina esiintyi komeasti nuori baritoni Jani Kyllönen esittäen kuoron säestämänä kaksi laulua.
Juhlakonsertin solisti baritoni Jani Kyllönen
SMKL ja SuLaSolin Helsingin piiri palkitsi ansioituneita kuorolaisia.
Ansioituneet kuorolaiset palkittiin. Pentti Toivola saa ansiomerkkinsä Suomen Mieskuoroliiton SMKL:n puheenjohtajalta Tomi-Pekka Niukkaselta.
Konsertin jälkeen oli kukituksen vuoro.
Onnistuneen konsertin jälkeen klubilla vietettiin mieliinpainuva juhlakaronkka, johon osallistu lähes 100 iloista mieskuoromusiikin ystävää.
Konsertit ja esiintymiset ulkomailla
Klubin kuoro antaa konserttia Balatonilla kesällä 2004
Ensimmäinen konsertti oli Kuressaaren kulttuurikeskuksessa täydelle katsomolle
ja toinen Kärlän kirkossa.
Lisäksi tutustuttiin Saarenmaan luontoon ja kulttuuriin.
Konserttimatkan kruunasi upea karonkka Kuursalissa.
Matkaan sisältyi sekä esiintymisiä että tutustumista EU:n ja NATO:n toimintaan.
Saapumispäivän iltana oli kirkkokonsertti Chapelle de la Resurrectionissa.
Lauloimme neljä Sibeliuksen laulua, Mozartia, Beethovenia, Madetojaa, Alf Woldia, Vettikiä ja Lüdigiä Kuusiston Suomalaisen rukouksen jälkeen. Sali oli pieni, mutta niinpä se olikin täysi.
Sirpa Pietikäinen selvitti meille parlamentin ja parlamentaarikoiden toimintaa ja jälleen esitys oli omaa luokkaansa.
Lue tästä Tapani Riekkisen Brysselin matkakertomus
Teksti Martti Helsilä, kuvat Aarno Suorsa
Suomi 100 vuotta ja Aavikon Ruusu
Klubin kuoro teki konserttimatkan Las Palmasiin 11.1-18.1.2017. Matkaan lähti tai matkalle liittyi puolisot ja muut seuralaiset mukaan luettuna 60 innokasta matkailijaa. Tarkoitus oli juhlia Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä Las Palmasin maaperällä. Kutsujana oli Aavikon Ruusu niminen kansainvälinen kehitysapujärjestö, joka toimii Nouadhiboussa, Mauritaniassa, kaikkein köyhimpien ja syrjäytyneimpien parissa taistellen nälkää vastaan, edistäen terveydenhoitoa ja parantaen koulutusta. Myös Las Palmasin Suomi-Kerho oli kutsujana. Las Palmasissa asuu noin 600 henkilön suomalainen väestö.
Ajankohta oli mitä sopivin. Juuri oli päästy eroon joulukonserteista, ja perillä odotti aika lämmin ja aurinkoinen sää. Aavikon Ruusun järjestämä bussi oli meitä vastassa ja kuljetti matkalaiset hotelli Reina Isabeliin. Tämä hotelli oli korkeatasoinen merenrantahotelli, jossa tilavien huoneiden ohella oli erinomainen aamiainen puhumattakaan sitten kuntosalista ja monipuolisesta spasta sekä iltaisin kokoontumispaikaksemme muodostuneesta tilavasta baarista.
Kuva 1. Näkymä rannalle hotellin katolta.
Kuva 2. Hotellin katolla oli mukana uima-allas ja Spa.
Pääkonserttimme oli hotellin juhlasalissa, jossa oli hyvä akustiikka. Niinpä konserttiimme kerääntyikin tuvan täydeltä eli 300 mieskuoromusiikin ystävää. Sivumennen todettuna jouduimme kilpailemaan suosiosta mm. erinomaisessa konsertti- ja kongressikeskuksessa, Alfredo Kraus-talossa, esitetyn Arnold Schönbergin valtaisan Curre-Liederin kanssa.
Ohjelmistomme oli hyvin kansainvälinen. Suomalaisen perinteisen mieskuoromusiikin ohella lauloimme ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi niin oopperamusiikkia kuin Henrik Lambergin sovittamana espanjalaisen Besame Mucho-Que viva Espana laulun. Ja mitä olisi laulu ilman solistia. Raija Kosonen oli erinomaisena huilusolistina The Whistling Gipsy kappaleessa. Kvartettimme esiintyivät myös niin yksinkertaisena kuin kaksinkertaisena. Päätimme konsertin Suomi 100 tunnelmissa Finlandiaan. – Sanomattakin on selvää, että kaikki konsertin tuotot menivät lyhentämättöminä Aavikon Ruusun hyväntekeväisyystyöhön.
Kuva 3. Klubin kuoro konsertissaan hotelli Reina Isabelin ball-roomissa.
Kuva 4. Sali oli täynnä konserttiyleisöä.
Illan karonkassa Taberna Chicassa lauloi kuoron ohella myös mukanamme ollut Raili Koroma hyvin tunnelmallisesti, ja häntä kuunteli hiirenhiljaa Johanneksen ohella koko kuoro seuralaisineen. Upeaa!
Kuva 5. Karonkassa oli tunnelmaa.
Kuva 6. Aavikon Ruusun aktivistit saivat muistoksi Klubin standaarin. Kuvassa vasemmalta oikealle: Satu Mäkinen, Helena Haapalainen, Ilkka Mäkinen ja Albertto Barrio.
Seuraavana päivä matkamme suuntautui etelään Anfi del Marin lomakohteeseen. Tuo norjalaisen liikemiehen 1980-luvulla alulle panema lomakeskus sai olla toisen konserttimme todistajana. Lyhennetty ohjelmamme kilpaili ontuvan äänentoiston ja television suurkankaalle esitetyn englantilaisen jalkapallo-ottelun kanssa. Hyvin tuulisella ulkoilmalavalla saimme kuitenkin ”äänemme kuuluviin” ja yleisö oli haltioissaan. Esiintymisemme sekä nauhoitettiin että videoitiin lomakylälle.
Kuva 7. Esiintyminen Anfi del Marin lavalla.
Kolmas järjestetty tapahtuma oli kaksiosainen. Suomi-kerho oli järjestänyt bussiretken erityisesti saaren sisäosiin, jossa on myös saaren korkeimmat kohdat. Saimme samalla rautaisannoksen Kanarian saarten historiasta höystettynä lukemattomilla vitseillä, jutuilla ja tarinoilla. Illalla esiinnyimme Suomi-kerholla niin isolla kuorolla, kvarteteilla kuin parilla yksinesiintymisellä, joista huolehtivat Juha-Pekka Vihavainen sekä Antero Siljola.
Kuva 8. Vierailu ja konsertti Suomi-kerhon tiloissa
Matka jatkui kaksiosaisena: suurempi osa poistui viikon kuluttua ja parikymmentä jäi vielä toiseksi viikoksi kuka pelaamaan golfia, kuka vain tutustumaan saareen ja kuka tuttavia tapailemaan.
Matkan onnistumisesta vastasivat puheenjohtajamme Heikki Tapionlinna, Eikka Kosonen, Pekka Hapuoja mutta erityisen kiitoksen ansaitsevat meitä väsymättä johtanut Henrik Lamberg sisarensa Maikki Lambergin kanssa sekä Suomi-kerhon monet toimihenkilöt ja Aavikon Ruusun vaikuttajayksilöt. Ilman heidän uutteruuttaan olisi matkamme ollut aivan toisenlainen.
Lue tästä Tapani Riekkisen Gran Canarian matkakertomus
Konserttimatka Kroatiaan toukokuussa 2018, isäntäkuorona Gradski zbor Brodosplit.
Klubinkuoron Aarno ”Ako” Suorsa tutustui kaksi vuotta sitten kuulun kroaattikuoron Gradski zbor Brodosplitin puheenjohtaja Mladen Velatiin.
Toukokuun lopulla 2018 Klubinkuoro lähti Henrik Lambergin johdolla laulamaan kumoon Vlado Sunkon johtaman, kansainvälisesti kuulun Gradski zbor Brodosplitin, joka tuli kolmanneksi kv. Leevi Madetoja-kilpailussa vuonna 2010.
Perjantaina 18.5 tutustuimme Splitin historiaan ja kulttuuriin. Kaupungin nimi johtuu kreikkalaisesta sanasta Aspalatos, keltainen kukka. Tutustuimme Kroatiassa syntyneen Diocletianuksen, Rooman keisarin (295–305) rakennuttamaan palatsiin, joka on nyt sokkeloinen vanhakaupunki. Diocletianus vainosi kristittyjä, mutta oli yksi Rooman parhaita keisareita. Hän luovutti vallan Konstantinukselle vuonna 306, kuoli vanhuuteen ja haudattiin Splitin mausoleumiinsa, nyt Pyhän Domniuksen katedraali, jossa on muistolaatta Paavi Johannes Paavali II:n käynnistä vuonna 1992.
Kuva 1 Näkymä hotellimme kattoterassilta Splitin kaupunkiin
Kuva 2 Mielenkiintoisaa historiaa Splitin kaupungin historiasta
Launantaina 19.5 tapasimme isäntäkuoron yhteisharjoituksessa treenitilassa.Yhdessä harjoittelimme tulevia konsertteja varten.
Kuva 3 Isäntäkuoron harjoitustila Splitissä.
Sunnuntai 20.5 oli matkalaisille vapaapäivä, jonka jokainen käytti parhaaksi katsomallaan tavalla.
Maanantaina 21.5 menimme laulamaan kirkkokonsertin Trogiriin, kreikkalaisten perustamaan rantakaupunkiin, jonka päänähtävyys on roomalaislinnoituksen rauniot.
Brodosplit aloitti konsertin pitkällä, komealla peruskatolisella ohjelmalla. Me aloitimme Suomalaisella rukouksella. ”Siunaa ja varjele meitä". Seuraavassa eli ”Ave, maris Stellassa” löysimme yksimielisyyden stemmoissa vasta kertauksessa. Sitten pääsimme sinuiksi itsemme ja stemmojen kanssa ja Henkka huokasi helpotuksesta. Aplodit olivat ansaittuja.
Kuva 4 Rouvat odottelevat konsertin alkua Trogirin torilla
Kuva 5 ja Kuva 6 Konsertti Pyhän Laurentiuksen katedraalissa
Tiistaina 22.5 teimme koko päivän retken Bosnia-Herzegovinaan. Unescon maailmannähtävyys Vanha silta Starij Mosttehtiin Naretva-joen ylitse 1500-luvulla. Sen pituus on 29, leveys 4 ja korkeus joesta 19 metriä. Vuonna 1993 Kroaattien tykkitulen katkaisema silta restauroitiin vuonna 2003. Nuoret miehet hyppäävät heinäkuun rohkeuskokeessa pää edellä jokeen sillan keskeltä, jonka alla vettä on vain 5 metriä.
Kuva 7 Mostarin silta
Keskiviikkona 23.5 Splitin Lääketieteellisen Tiedekunnan auditoriossa pidimme isäntien kanssa yhteisen maallisen konsertin.. Brodosplit avasi konsertin lauluilla, joista ”Happy together”oli tuttu, ja sai myrskyisät aplodit.
Kuva 8 Isäntäkuoro Brodosplit esiintymisvuorossa
Me aloitimme kroatiankielisillä lauluilla, jotka kolahtaisivat kroaattikuulijoihin. Kehtolaulu ”Ako si legla spat” menikin hyvin ja sai ansaitut aplodit. Viimeisen kappaleen ”Pohjoisrannikolla”Henkka johti ja säesti sitä samalla pianolla. Saimme pitkät aplodit ja bravoja kroaattiveljiltä.
Kuva 9 Klubin kuoron esiintymisvuoro
Lopuksi Brodosplit kapusi taaksemme ja lauloimme yhdessä: Ensiksi Vlado Sunko johti Madetojan ”Valkeat kaupungit”,Henkka taistelulaulun ”U boj, U boj”(Taistoon, taistoon!) ja ”Va pensieron” Verdin Nabuccosta. Aplodit olivat pitkäkestoiset kaikille samoin Vlado Sunkon johtamalle ylimääräiselle, joka oli Finlandia.
Kuva 10 Molemmat kuorot lavalla
Konsertin jälkeen meillä oli Brodosplitin kanssa yhteiskaronkka yliopiston catering-ravintolassa.
Tunnelma keveni, kun isäntäkuoron puheenjohtaja taputti käsiään ja kertoi yhteistyön alkamisesta ja kuinka se kulminoitui loistaviin, yhteisiin konsertteihin. Hän kiitti Klubinkuoroa ja ojensi kiitoslahjat puheenjohtaja Heikki Tapionlinnalle, Akolle ja Henkalle. Heikki vastasi puheeseen ja kiitoksiin yhtä lennokkaasti ja ojensi Brodosplitille muistolahjaksi Suomalaisen klubin viirin ja Aallon lautasen.
Kuva 11 ja kuva 12 Muistolahjojen luovutus
Sitten alkoi kuorojen kilpalaulanta, jossa Brodosplit veti pidemmän korren. Tunnelma kohosi kattoon. Klubinkuoron kvarteteista ensimmäisessä Henkka ja Heikki lauloivat Pekan ja Jyrki Malmion kanssa barbershop-laulun ”When I´m sixtyfour”. Toisessa Pekka ja Ako lauloivat Simo Rajakallion kanssa serenadin ”Dobra večer, uzorita” (”Hyvää iltaa, kaunokainen”) kroaattisihteerin korvatessa kotiin 1.tenorimme Eikka Kososen, jonkä ääni oli ehtynyt konsertissa.Monet kuoroveljet ja avecit videoivat kilpaesityksiä kameraan, älykännyynsä.
Kuva 13 Suomalais-kroatialainen kvartetti
Kuva 14 Karonkkatunnelmaa
Torstaina 24.5 oli kotiinlähdön hetki. Matka oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut ja meitä isännönyt oli paneutunut asiaansa koko sydämellään. Tämä kuoro oon lisäksi taiteelliselta tasoltaan huippuluokkaa. Oli ilo saada työskennellä heidän kanssaan. Hyvät muistot jäivät matkasta.
Lue Tapani Riekkisen koko Kroatian matkakeromus tästä
Uusia aluevaltauksia
Taiteellinen johtajamme Henrik Lamberg on ideoinut kuorollemme myös ohjelmistoa, joka poikkeaa ”normaalien” mieskuorojen ohjelmistosta..
Vuoden 2007 aluevaltaus oli ”Suuri oopperakonsertti” Kukan päivänä Ritarihuoneella. Esitimme tunnettuja oopperakuorokohtauksia etevien solistien kanssa. Konsertti onnistui yli kaikkien odotusten niin, että se piti uusia saman vuoden syksyllä suuremmalla areenalla Aleksanterin teatterissa.
Suuren Oopperakonsertin nuotit
Onnistuneet oopperakuoroesitykset vuonna 2007 saivat johtajamme ideoimaan jälleen uudentyyppisen konsertin. Kuoron kevätkonsertti vuonna 2008 ”Laulan, laulan lapsellein” oli jälleen suomalaisen mieskuoromusiikin uusi aluevaltaus. Kuoron taiteellinen johtaja oli sovittanut tuttuja lastenlauluja mieskuorolle soveltuviksi. Ohjelmistoidean paljastuttua oli laulajien ilmeet mitä moninaisemmat. Jokunen laulaja oli sitä mieltä, että eihän me tällaiseen lähdetä, toinen totesi jäävänsä pois harjoituksista; eihän perinteinen suomalainen mieskuoro laula lastenlauluja. Onneksi kuitenkin suurin osa innostui ajatuksesta. Harjoitusten alettua syksyllä kuoro kuitenkin syttyi ajatukselle ja harjoitukset sujuivat hymyssä suin. Aleksanterin teatterin lavalle astui lähes nelikymmenpäinen mieskuoro mielessään lastenlaulut. Konsertti oli loppuunmyyty ja suosionosoituksista ei ollut tulla loppua konsertin päätyttyä.
Uusimpana aluevaltauksena oli baletin maailma. Klubin Kuoro yhdessä Pienen Suomalaisen Balettiseurueen kanssa toteutti isäinpäivänä 11.11.2012 kokeellisen projektin Aleksanterin teatterissa "Suomalaisen Klubin Kuoro laulaa balettia".
Tunnettu ohjaaja ja tanssija Sami Saikkonen sekä koreografit Ulpu Puhakka ja Ville Valkonen olivat suunnitelleet vaikuttavat tanssiesitykset, joita kuoro säesti kahdellatoista laululla. Lisäksi kuoro esitti yksin Henrik Lambergin johdolla viisi mieskuorolaulua.
Esitys onnistui niin hyvin, että se uusittiin Pienen Suomalaisen balettiseurueen pyynnöstä itsenäisyyspäivänä 2012.
Ooppera on ollut HSKK:n ohjelmistossa sen perustamisesta alkaen. Hämeenkylän oopperakerhon kanssa järjestettiin oopperakonsertti Hämeenkylän kirkossa lokakuussa 2014. Konsertti kiinnosti alueen väestöä siten , että kirkkosali oli aivan täynnä innostuneita kuulijoita.
Äänitteet
Kuoron ensimmäinen äänite julkaistiin syksyllä klubin 135-vuotisjuhlallisuuksiin liittyen. Äänite sisältää erillisen CD:n ja DVD:n samassa paketissa. Se oli samalla juhlajulkaisu kuoron 10-vuotiselta taipaleelta. Äänitteellä on 25 laulua kuoron 10-vuotiselta taipaleelta. Siihen on koottu monipuolinen otos kuoron ohjelmistosta alkaen perinteisistä mieskuorolauluista oopperan ja operetin kautta hengellisiin ja maallisiin lauluihin, viihdelauluja ja ikivihreitä unohtamatta.
Kuoron joulukonsertti Vanhassa kirkossa 19.12.2009
Liity kuoroon
Klubin Kuoron kirjavahvuus on vuosien myötä kasvanut yli 50:een. Vaikka kuoro onkin nuori, on se kyennyt saavuttamaan melkoisen taiteellisen tason. Siitä on pitänyt huolen taiteellinen johtajamme ja se, että suurimmalla osalla kuorolaisista on jo kuoroon tullessaan ollut vankka mieskuoropohja jossakin toisessa kuorossa. Tämä on luonut kuorolle vankan laadullisen pohjan. Tästä huolimatta kuoromme kaipaa jatkuvasti uusia laulajia. Klubin Kuoro harjoittelee säännöllisesti kerran viikossa Klubin tiloissa ja sen lisäksi järjestetään 1-2 viikonvaihteen laululeriä laulukauden aikana
Jos tunnet kiinnostusta kuorotoimintaan, älä epäröi ottaa yhteyttä. Tule mukaan miehekkääseen laulajajoukkoon. Nyt on oikea aika liittyä kuoromme jäseneksi. Olet Klubin jäsenenä itseoikeutettu, kunhan selviät pienestä musiikillisesta testistä ennen kuoroon hyväksymistä.
23.9.2018/as
Linkki: Lue lisää kuoron historiasta tästä
-Jouko Liusvaaran kokoama kuoron 10-vuotishistoriikki